تاثیر نوشابه در معده

تاثیر نوشابه در معده

خوردن نوشابه می‌تواند عملکرد معده را از هر جهتی تحت تأثیر قرار دهد. نوشابه حتی می‌تواند موجب تشدید شدن بیماری‌های گوارشی نظیر زخم معده، ورم معده، نفخ، سوء هاضمه، سوزش سردل و رفلاکس اسید معده شود.

از مواد تشکیل‌دهنده نوشابه می‌توان به آب، گاز کربنیک، شکر، شیرین‌کننده‌های مصنوعی، رنگ، مواد طعم‌دهنده و نگهدارنده (بنزوات سدیم) و مواد اسیدی (اسید فسفریک) اشاره کرد که بنزوات سدیم، شیرین‌کننده‌های مصنوعی و اسید فسفریک سه فاکتوری هستند که می‌تواند سلامت بدن ما را تهدید کند.

مصرف همین سه فاکتور می‌تواند موجب بیماری‌هایی مانند پوکی استخوان و دیابت شود. ما در این مقاله قصد داریم تا بیشتر در مورد این نوشیدنی مضر صحبت کنیم. پس اگر می‌خواهید با آثار مخرب نوشابه در معده آشنا شوید با ما همراه باشید.

یک فکر اشتباه در مورد خوردن نوشابه

یک فکر اشتباه در مورد خوردن نوشابه

خیلی از افراد با غذا‌های چرب نوشابه مصرف می‌کنند تا غذا‌ها زودتر هضم شوند. اما دستگاه گوارش بدن برای هضم غذا نیازی به نوشابه ندارد و نباید با هدف تسریع هضم غذا نوشابه مصرف کرد. این امر می‌تواند به سیستم دستگاه گوارش آسیب وارد کند.

خوردن مایعات یا نوشابه پس از صرف غذا‌های چرب، رقیق شدن اسید‌های گوارشی را در پی دارد که به مرور زمان می‌تواند هضم غذا را با مشکل مواجه کند. در کل مصرف نوشابه نه تنها تأثیری در این زمینه ندارد، بلکه عوارض جبران ناپذیری نیز به همراه دارد.

اثرات مخرب نوشابه در معده

اثرات مخرب نوشابه در معده

هر ایرانی سالانه به طور متوسط ۴۲ لیتر نوشابه مصرف می‌کند. خوردن نوشابه می‌تواند آسیب‌های جدی به معده وارد کند که در ادامه به آن‌ها می‌پردازیم.

زخم معده

زخم معده

زخم معده یکی از اثرات مخرب خوردن نوشابه است. خوردن نوشابه می‌تواند اسید معده را افزایش دهد زیرا در ترکیبات این نوشیدنی از ماده‌ایی بنام اسید فسفریک استفاده می‌شود که این ماده موجب افزایش خاصیت اسیدی نوشیدنی می‌شود. گفتنی است که میزان اسیدی بودن (PH) نوشابه برابر با ۲٫۵ تا ۳٫۵ می‌باشد. این در حالی است که بدن بیشتر خاصیت قلیایی دارد.

زخم معده زمانی ایجاد می‌شود که پوشش محافظت‌کننده درون معده دچار مشکل شود. لازم به ذکر است که وظیفه‌ی این پوشش، محافظت از بافت معده در برابر محیط اسیدی آن است. وقتی این بافت از بین برود، اسید معده به راحتی می‌تواند به سایر بافت‌ها آسیب برساند.

پس می‌توانیم نتیجه بگیریم که با خوردن نوشابه، خاصیت اسیدی معده افزایش پیدا می‌کند که این امر موجب تشدید شدن زخم‌های معده می‌شود.

مطالعه بیشتر:  هر انچه که باید در مورد رفلاکس معده بدانید

ورم معده

ورم معده

یکی از اثرات مخرب خوردن نوشابه، ورم معده می‌باشد. شیرین‌کننده‌های مصنوعی و گازی که در نوشابه وجود دارد، می‌تواند موجب بروز ورم معده شود زیرا میزان شیرین کنندگی این شیرین‌کننده‌های مصنوعی بیشتر از شکر معمولی است و کالری بسیار کمی دارند.

حالا چرا آن‌ها باعث ورم معده می‌شوند؟ زیرا بدن ما آنزیم‌های لازم برای هضم آن‌ها را ندارد و قادر به متابولیزه کردن آن‌ها نیست. برای همین است که مصرف مداوم این نوع نوشیدنی‌ها می‌تواند موجب بروز دیابت، پرخوری و چاقی شود.

همچنین گاز کربنیک CO2 یکی دیگر از مواد تشکیل‌دهنده‌ی این نوشیدنی مضر است که با مصرف بیش از حد آن، حجم بیشتری از این گاز وارد معده می‌شود که می‌تواند منجر به ورم معده شود.

رفلاکس اسید

رفلاکس اسید

یکی از پرتکرار‌ترین سؤال‌ها این است که آیا نوشابه می‌تواند رفلاکس اسید را تشدید کند؟ باید در جواب بگوییم بله. در انتهایی مری و محل اتصال آن به معده، اسفنکتری وجود دارد که دقیقاً مانند یک سرپوش عمل می‌کند. وقتی غذا از مری وارد معده ما می‌شود، این دریچه بسته می‌شود و به همین دلیل است که اسید معده و غذای هضم شده نمی‌توانند به اندام‌های گوارشی بالایی بازگردنند.

اما خوردن نوشابه موجب منبسط شدن آن می‌شود که این امر فشار بیشتری را بر اسفنکتر وارد می‌کند. در نتیجه در عملکرد این دریچه اختلال بوجود می‌آید و مواد غذایی و اسید معده به سمت مری، گلو و دهان حرکت می‌کنند. بنابراین اگر به رفلاکس اسید معده مبتلا هستید، مصرف هرگونه نوشابه‌های گازدار می‌تواند بیماری شما را تشدید کند.

تنبلی معده

تنبلی معده

محیط معده خاصیت اسیدی دارد که موجب تجزیه غذا‌ها می‌شود. برای همین است همیشه توصیه می‌شود که هنگام غذا خوردن آب و مایعات ننوشید؛ زیرا این امر موجب رقیق شدن اسید معده می‌شود.

اما خوردن نوشابه به دلیل خاصیت اسیدی می‌تواند اسیدی بودن محیط معده را افزایش دهد. بنابراین اگر به مصرف این نوشیدنی ادامه دهید، معده به آن‌ها عادت می‌کند و اصطلاحاً تنبل می‌شود و اگر مصرف آن‌ها را قطع کنید، احتمالاً معده برای هضم غذا با مشکل مواجه شود.

سوء هاضمه

سوء هاضمه

مصرف نوشابه می‌تواند منجر به سو ء هاضمه شود. اسید کلریدریک موجود در معده به هضم غذا کمک می‌کند و همچنین باکتری‌هایی که همراه غذا وارد معده می‌شوند را از بین می‌برد. اگر سطح این اسید بیش از حد افزایش پیدا کند دچار سوزش در ناحیه حلق و مری می‌شوید که اصطلاحاً می‌گویید ترش کرده‌ام. همچنین اگر سطح این اسید کمتر از مقدار طبیعی باشد، هضم غذا با مشکل مواجه می‌شود و دچار سوء هاضمه می‌شوید.

مطالعه بیشتر:  اسلیو مجدد معده

مصرف نوشابه موجب می‌شود تا اسید هیدروکلریک آن با اسید فسفریک رقابت کند که این امر عملکرد معده مختل می‌کند و در نتیجه غذا به درستی هضم نخواهد شد.

سرطان

سرطان

مصرف نوشابه حتی می‌تواند خطر ابتلا به سرطان را افزایش دهد. یکی از مواد تشکیل‌دهنده نوشابه، سدیم بنزوات می‌باشد که نوعی نگهدارنده به‌شمار می‌رود. این ماده در محصولاتی همچون سس، آبمیوه و ترشی نیز وجود دارد. ترکیب بنزوات با اسید اسکوربیک موجب تولید ماده‌ایی بنام بنزن شود که این ماده ریسک ابتلا به سرطان را افزایش می‌دهد.

دیگر اثرات مخرب نوشابه بر بدن

دیگر اثرات مخرب نوشابه بر بدن

نوشابه اثرات مخربی نیز برای بدن دارد که در ادامه به برخی از آن ها می پردازیم.

کمبود ویتامین B

کمبود ویتامین B

نوشابه‌ها دارای قند فراوانی هستند که با خوردن آن به صورت چربی در بدن ذخیره می‌شود. با خوردن نوشابه مقدار زیادی از ویتامین B موجود در بدن صرف از بین بردن این قند می‌شود و در نتیجه بدن با کمبود ویتامین B مواجه می‌شود و خستگی و بی حالی را در پی دارد.

پوسیدگی دندانها

پوسیدگی دندان‌ها

نوشابه حاوی اسید‌هایی مثل «اسید فسفریک و اسید کربنیک» است. این اسید‌ها موجب ایجاد یک محیط اسیدی در دهان می‌شود که منجر به پوسیدگی دندان‌ها می‌شود.

چاقی

چاقی

یکی از اثرات مخرب نوشابه چاقی است. نوشابه حاوی کالری بالایی است. هر قوطی نوشابه، تقریباً ۱۴۰ کالری دارد. همچنین نوشیدنی‌های شیرین باعث احساس سیری نمی‌شوند و موجب اشتهای کاذب در افراد می‌شود که این امر موجب پرخوری در فرد می‌شود که چاقی را در پی دارد. لازم به ذکر است، افرادی که چاق هستند و نتوانستند با رژیم و ورزش به وزن ایده آل خود برسند ما به آن‌ها عمل اسلیو معده را پیشنهاد می دهیم.

کبد چرب

کبد چرب

همانطور که در بالا اشاره کردیم، نوشابه حاوی مقادیر بالایی شکر است. کبد این فروکتوز‌ها را به چربی تبدیل می‌کند که با گذشت زمان، این امر می‌تواند باعث بیماری کبد چرب غیر الکلی شود.

مشکلات کلیوی

مشکلات کلیوی

سنگ کلیه در نتیجه‌ی تجمع تدریجی مواد معدنی در کلیه است. افرادی که به طور مداوم نوشابه مصرف می‌کنند در معرض مشکلات کلیوی هستند زیرا مصرف زیاد قند و کم‌آبی بدن با افزایش خطر ابتلا به سنگ کلیه در ارتباط است.

افزایش چربی شکم

افزایش چربی شکم

قند تصفیه شده‌ی موجود در نوشابه به‌سرعت در بدن جذب می‌شود که این امر موجب افزایش قند خون می‌شود. این موضوع، تولید انسولین را در پی دارد و می‌تواند قند را به چربی (به‌ویژه در اطراف شکم) تبدیل کند.

مطالعه بیشتر:  میوهای کم قند برای لاغری

سکته

سکته

مصرف نوشابه به‌طور مستقیم موجب افزایش ذخایر چربی در بدن می‌شود. برخی از این چربی‌ها می‌توانند منجر به سفت شدن سرخرگ‌ها، از جمله سرخرگ‌های نزدیک مغز شوند و از این طریق، احتمال ابتلا به سکته را بیشتر کنند.

کلسترول بالا

کلسترول بالا

یکی دیگر از اثرات مخرب مصرف نوشابه، افزایش سطح کلسترول خون است. شما با خوردن نوشابه بیشتر از میزان قند لازم بدنتان، قند دریافت می‌کنید که این امر را با افزایش سطح کلسترول بد (LDL) و کاهش سطح کلسترول خوب (HDL) مرتبط می‌دانند.

دیابت

دیابت

یکی دیگر از معایب خوردن نوشابه، ابتلا به دیابت است. برخی برای اینکه مشکلی در قند خونشان ایجاد نشود، به جای نوشابه‌ی معمولی، نوشابه‌ی رژیمی مصرف می‌کنند. اما واقعیت این است که هم نوشابه‌ی معمولی و هم نوشابه‌ی رژیمی با افزایش خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ در ارتباط هستند. همچنین شیرین‌کننده‌های مصنوعی ممکن است هوس خوردن قند طبیعی را افزایش دهند و شما را بیشتر در معرض ابتلا به دیابت قرار دهند.

تأثیر رنگ نوشابه در مضر بودن آن

تأثیر رنگ نوشابه در مضر بودن آن

یکی دیگر از مضرات نوشابه برای معده و سلامتی، رنگی است که در آن بکار می‌برند. نوشابه‌های مشکی به خاطر خاصیت اسیدی داشتن آن‌ها برای مصارف بهداشتی و پاک کنندگی نیز استفاده می‌شوند و خیلی‌ها بر این باورند که نوشابه مشکی مضرتر از دیگر نوشابه‌ها می‌باشد.

اما به گفته متخصصین تغذیه همه نوشابه‌ها تقریباً به یک میزان مضر هستند و مصرف هیچ کدام ارجح‌تر از دیگری نیست. همه‌ی نوشابه‌های موجود در بازار برای بدن بسیار مضر و زیان آورند حتی نوشابه‌های رژیمی با قند کم.

نوشابه‌های رژیمی نیز برای بدن مضر هستند زیرا برای کاهش قند این نوشیدنی، موادی به آن افزوده می‌شود که می‌تواند سرطان‌زا باشد. همچنین نوشابه‌های رژیمی به جای قند معمولی، دارای قند‌های مصنوعی هستند که فاقد کالری هستند اما مصرف این نوشابه‌ها نه تنها منجر به کاهش وزن نمی‌شود که می‌تواند وزن را هم افزایش دهد.

سخن آخر

هدف تیم بررسی اثرات مخرب نوشابه در معده بوده، امیدواریم که این مطالب برای شما مفید بوده باشد. نوشابه‌ها در هر رنگی، تهدیدی جدی برای ارگان‌های مختلف بدن هستند. پس بهتر است از مصرف این نوشیدنی مضر خودداری کنید. از اینکه تا انتها با ما همراه بودید متشکریم.

دکتر سید مرتضی موسوی نائینی

متخصص جراحی چاقی و متابولیک

مقالات مرتبط

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

/** * Use the following code in your theme template files to display breadcrumbs: */