معده درد و علت های آن

معده درد
محتوا پنهان

معده درد یکی از بیماری‌های گوارشی و مشکلاتی که در دستگاه گوارش به وجود می‌آید که ممکن است برای شما نیز اتفاق افتاده باشد. معده درد می‌تواند به خاطر مسموست غذایی، عفونت‌های باکتریایی، حساسیت به برخی از مواد غذایی و. . باشد.

لازم به ذکر است که اگر معده درد برای مدت طولانی ادامه پیدا کند باید به طور جدی آن را مورد بررسی قرار داده شود تا علت آن مشخص شود. تشخیص دقیق علت معده‌درد توسط متخصص گوارش انجام می‌شود. از این رو از مصرف خودسرانه‌ی هر گونه قرصی اجتناب کنید.

در این مقاله قصد داریم تا در مورد این مشکل و عواملش بیشتر صحبت کنیم پس برای آشنایی بیشتر تا انتها با ما همراه باشید.

معده درد چیست؟

معده درد چیست؟

معده درد یکی از بیماری‌های رایج در دستگاه گوارش است که ممکن است نشانه‌ی وجود بیماری در قسمت‌هایی همچون کیسه صفرا، قلب، آسیب‌های روده و. . باشد. معمولاً معده درد به صورت آهسته ایجاد شود و کاملاً ناگهانی تشدید یابد.

انواع معده درد

انواع معده درد

انواع مختلفی از درد معده وجود دارد که معمولاً با الگوی درد و محل آن علت بررسی می‌شود. زمان شروع درد، الگوی درد، محل دقیق درد و مدت زمان درد در تعیین علت معده‌درد اهمیت زیادی دارد.

معمولاً درد‌معده می‌تواند در قسمت بالای شکم، قسمت پایین شکم و کلی شکم همراه با اسهال یا نفخ بروز کند.

همچنین انواع معده درد عبارتند از:

معده درد حاد

معده درد حاد ناشی از عفونت، التهاب، گرفتگی عروقی یا انسداد لوله‌ی گوارش است و نیاز به درمان فوری دارد. این نوع معده درد ممکن است فقط به‌مدت یک هفته یا حتی کمتر از آن احساس شود.

این درد ممکن است به‌طور ناگهانی شروع شود و با حالت تهوع یا استفراغ همراه باشد.

معده درد مزمن

این درد دائمی است که ممکن است به مدت ۳ ماه یا بیشتر طول بکشد. مطالعات نشان داده است که شکم درد مزمن در کودکان شایع‌تر و در سنین چهار تا دوازده سالگی بیشتر دیده می‌شود.

درد شکمی پیشرونده

این درد با گذشت زمان بدتر می‌شود و اغلب نشانه‌ی مشکلی جدی است.

عوامل مؤثر در ایجاد معده درد

عوامل مؤثر در ایجاد معده درد

عوامل متعددی در بروز این بیماری تأثیرگذار هستند. برخی از این عوامل عبارتند از:

معده درد ناشی از مشکلات صفرا

معده درد ناشی از مشکلات صفرا

یکی از دلایل معده درد ممکن است هشداری برای انسداد مجرای صفراوی توسط سنگ صفرا یا عدم خون‌رسانی کافی به روده‌ها باشد. اگر درد معده تا چند ساعت ادامه داشته باشد و به صورت مداوم نوسان پیدا کند، ممکن است وجود سنگ صفرا باشد.

معده درد ناشی از بیماری سلیاک

معده درد ناشی از بیماری سلیاک

 

این بیماری در صورت آلرژی به گلوتن و غلاتی مانند گندم و جو بروز پیدا می‌کند و موجب التهاب روده کوچک می‌شود. در نتیجه باعث معده‌درد، اسهال و نفخ خواهد شد. برای جلوگیری از بروز این بیماری افراد باید از مصرف گلوتن پرهیز کنند.

معده درد ناشی از گاز و نفخ

معده درد ناشی از گاز و نفخ

یکی از دلایل بروز درد معده می‌تواند گاز معده و یا وجود نفخ در معده باشد. به طور طبیعی گاز در روده‌ها و دستگاه گوارش وجود دارد اما با تجمع این گاز‌ها ممکن است فشار زیادی به معده وارد شود.

از عوامل تجدید‌کننده این گاز می‌توان به اسهال، یبوست و وجود ویروس‌ها در معده اشاره کرد. علائمی همچون ورم کردن معده و آروغ زدن می‌تواند به خاطر افزایش گاز در معده باشد که معمولاً بعد از چند ساعت درد ناشی از آن برطرف شده و بهبودی حاصل می‌شود.

معده درد ناشی از سوزش سر دل و رفلاکس اسید

معده درد ناشی از سوزش سر دل و رفلاکس اسید

از دلایل معده درد می‌توان به سوزش سر دل اشاره کرد که قسمت فوقانی معده یا همان سر معده را تحت تأثیر قرار می‌دهد. حتی ممکن است که این درد را با درد قفسه سینه یا درد قلب اشتباه بگیرید.

سوزش معده ممکن است در اثر مصرف برخی از مواد غذایی ایجاد شود. غذا‌های اسیدی موجب تحریک معده و احساس سوزش در معده می‌شود. ناگفته نماند که این درد بعد از چند روز بهبود می‌یابد. اما اگر سوزش معده ادامه دار شود، نیاز به بررسی‌های دقیق‌تر جهت رفلاکس اسید یا حتی سرطان معده و مری خواهد داشت.

معده درد ناشی از ورم یا گاستریت

معده درد ناشی از ورم یا گاستریت

ورم معده یا گاستریت یکی دیگر از عوامل درد معده می‌باشد. گاستریت در اثر وجود عفونت باکتریایی همچون هلیکوباکتر پیلوری در معده ایجاد می‌شود که موجب تورم مخاط معده می‌شود. این بیماری با مصرف آنتی‌بیوتیک‌ها برطرف می‌شود.

همچنین برخی بیماری‌ها همچون بیماری کرون و آلرژی موجب ورم معده می‌شود که موجب فشار آوردن به قفسه سینه و سایر دستگاه‌های گوارش می‌شود. از این رو، پزشک با تجویز دارو‌های کاهش‌دهنده اسید معده سعی در کنترل پوشش داخلی معده داشته تا از ورم آن جلوگیری نمایند.

همچنین توصیه می‌کند، غذا‌هایی که دارای اسید کمتری هستند را در رژیم غذایی خود جایگزین کنند.

معده درد ناشی از التهاب پانکراس

معده درد ناشی از التهاب پانکراس

هنگامی که معده درد شدید است و از قسمت پایین شکم به بالای کمر تیر می‌کشد، نشان‌دهنده التهاب در پانکراس است. هم‌چنین بیماری‌هایی مانند دیورتیکولیت باعث می‌شود که قسمت فوقانی شکم دچار درد و ناراحتی شود.

معده درد ناشی از بیماری دیورتیکول

معده درد ناشی از بیماری دیورتیکول

در روده‌ها به خصوص در روده‌ی بزرگ، کیسه‌های کوچکی به نام دیورتیکول قرار دارند. وقتی این کیسه‌ها ملتهب یا عفونی می‌شوند، فرد می‌تواند دل‌درد شدیدی را احساس کند. دیورتیکول ممکن است بر عملکرد روده‌ها نیز تأثیر بگذارد و علائمی مانند یبوست و اسهال ایجاد کند.

اگرچه دیورتیکول‌ها بیش‌تر در قسمت‌های پایین روده‌ها دیده می‌شوند، اما می‌تواند در قسمت‌های فوقانی روده‌ها نیز ظاهر شوند و باعث درد در بالای معده شوند.

مصرف پروبیوتیک‌ها و رژیم غذایی سرشار از فیبر اغلب به درمان دیورتیکولیت کمک می‌کنند. اگر عفونت بدتر شود یا به درمان مقاوم باشد، پزشک می‌تواند با جراحی دیورتیکول یا بخشی از روده را بردارد.

معده درد ناشی از آپاندیسیت

معده درد ناشی از آپاندیسیت

آپاندیسیت به معنای عفونت آپاندیس می‌باشد که اگر درمان نشود، می‌تواند باعث پاره شدن آپاندیس شود. در ابتدا فرد ممکن است درد مبهمی را در اطراف ناف خود احساس کند، اما این درد می‌تواند به قسمت بالای معده کشیده شود.

با پیشرفت عفونت، درد به سمت راست و پایین حرکت می‌کند. در بیش‌تر موارد، پزشک جراح عمومی با برداشتن آپاندیس از طریق عمل جراحی، آپاندیسیت را درمان می‌کند.

معده درد ناشی از عدم تحمل لاکتوز

معده درد ناشی از عدم تحمل لاکتوز

برخی از افراد هستند که با نوشیدن شیر و یا خوردن پنیر دل درد می‌گیرند زیرا این افراد نمی‌توانند محصولاتی را که لاکتوز دارند را هضم کنند.

معدهدرد ناشی از عفونت

معده‌درد ناشی از عفونت

یکی دیگر از عوامل درد معده، عفونت معده است. از علائم وجود عفونت در معده می‌توان به درد شدید، استفراغ و حالت تهوع اشاره کرد. عفونت معده بعد از مدت کوتاهی بهبود می‌یابد. اما فرد بیمار در این دوره می‌بایست از خوردن غذا‌های سنگین نوشیدنی‌های حاوی گاز و یا الکل خودداری نماید.

معدهدرد ناشی از گرفتگی عضلات

معده‌درد ناشی از گرفتگی عضلات

درد معده ممکن است در اثر اسپاسم یا گرفتگی عضلات بالای معده باشد. این درد موقتی است و با استراحت و یا ماساژ بهتر می‌شود. اگر درد عضلانی شدید باشد باید برای تشخیص دقیق معده‌درد به متخصص مراجعه نمایید.

 معده درد ناشی از انسداد روده

 معده درد ناشی از انسداد روده

از دیگر عوامل درد معده می‌توان به مشکلاتی مانند انسداد روده اشاره کرد. استفراغ زرد رنگ این هشدار را به شما می‌دهد که ممکن است دچار انسداد روده شده باشید.

انسداد روده در اوایل بروز بیماری قابل درمان است و با مصرف مایعات و مسکن‌ها بهبودی حاصل می‌شود. بنابراین اگر معده شما متورم شده باشد و در دفع گاز دچار مشکل شده باشید، حتماً باید به صورت اورژانسی به پزشک مراجعه کنید.

معده درد ناشی از گاستروانتریت (آنفولانزای معده)

معده درد ناشی از گاستروانتریت (آنفولانزای معده)

این بیماری به دلیل اینکه مانند آنفولانزا بین افراد منتقل می‌شود به نام آنفولانزای معده نیز شناخته می‌شود. آنفولانزای معده به خاطر مصرف مواد غذایی آلوده ایجاد می‌شود و اغلب با حالت تهوع و استفراغ، معده درد و اسهال آبکی همراه می‌باشد. این بیماری خود به مرور زمان برطرف خواهد شد.

معده درد ناشی از مسمومیت

معده درد ناشی از مسمومیت

یک عامل دیگر که که با معده درد شدید همراه است، مسمومیت غذایی است که علاوه بر معده سایر قسمت‌های شکم را نیز تحت تأثیر قرار می‌دهد. وجود باکتری یا انگل در معده موجب مسمومیت در شما می‌شود تهوع و استفراغ نیز به همراه دارد.

اگر این علائم بعد از سه روز بهبود نیافت، حتماً به پزشک مراجعه و درمان‌های جدی‌تری را آغاز نمایید.

لازم به ذکر است که مصرف برخی از مواد غذایی همچون غذا‌های پرچرب پرادویه و تند و مواد غذایی نفاخ خارج از ظرفیت معده باعث فشار وارد شدن به آن شده و ایجاد درد می‌کند.

معده درد ناشی از سندروم روده تحریکپذیر (IBS)

معده درد ناشی از سندروم روده تحریک‌پذیر (IBS)

در این نوع از بیماری افراد قادر به هضم برخی از غذا‌ها نبوده و دارای علائم حالت تهوع، گرفتگی عضلات و نفخ هستند. این مشکل پس از هضم و اجابت مزاج برطرف خواهد شد.

معده درد ناشی از مشکلات قلبی عروقی

معده درد ناشی از مشکلات قلبی عروقی

برخی بیماری‌های قلبی می‌تواند موجب معده درد شوند. زمانی که آنفارکتوس (سکته قلبی) در قسمت پایین قلب رخ می‌دهد، مانند آنوریسم آئورت می‌تواند باعث ایجاد معده درد شود.

معده درد ناشی از سوءهاضمه

معده درد ناشی از سوءهاضمه

در اکثر موارد، درد معده ناشی از سوءهاضمه است. سوءهاضمه اختلالی در عملکرد سیستم گوارشی است که به واسطه هضم نادرست و سخت مواد غذایی بروز کرده و باعث ایجاد درد معده می‌شود.

معده درد ناشی از یبوست

معده درد ناشی از یبوست

یبوست از دیگر عوامل درد معده می‌باشد. این مشکل به دلیل تجمع بیش از حد مواد زائد در روده ایجاد می‌شود و در اثر استفاده از دارو‌های خاص، مصرف کم فیبر یا مایعات و فعالیت بدنی کم اتفاق می‌افتد که با ایجاد فشار بر روی روده موجب درد معده می‌شود.

معده درد ناشی از بیماری کرون

معده درد ناشی از بیماری کرون

بیماری کرون دیگر عواملی است که می‌تواند منجر به درد معده شود. این بیماری با ایجاد التهاب در پوشش دستگاه گوارش موجب درد معده، حالت تهوع، استفراغ و نفخ خواهد شد. از این رو منجر به کاهش وزن و خستگی در شما شده و ممکن است که در مواردی کاملاً جدی باشد.

معده درد عصبی

معده درد عصبی

سلامت روان ما و مشکلات معده به طور مستقیم با یکدیگر در ارتباط هستند. لازم به ذکر است که بدن انسان در مواجهه با شرایط استرس‌زا به طریق مختلف پاسخ می‌دهد که یکی از پاسخ‌های آن رفلاکس اسید معده است که نتیجه‌ی آن معده درد عصبی است. برای پیشگیری از معده درد عصبی باید

تغذیه سالم داشته باشید

تغذیه سالم داشته باشید

یکی از راه‌هایی که می‌توانید انجام دهید کاهش مصرف قهوه و نوشیدنی‌های کافئین‌دار است. همچنین بهتر است مصرف نوشیدنی‌های الکلی را به حداقل برسانید.

بهتر است به جای این نوشیدنی‌ها از دمنوش‌های گیاهی استفاده نمایید.

جلوگیری از استرس

جلوگیری از استرس

درد معده به تنهایی مشکلی غیرقابل تحمل است و هنگامی که با استرس و اضطراب همراه باشد می‌تواند روند عادی زندگی شما را مختل نماید. بهتر است برای این کار در شرایط و مواقعی که استرس می‌گیرید تغییری ایجاد کنید و یا از یک مشاور و روان‌شناس کمک بخواهید.

انجام مدیتیشن، یوگا و تمرینات ورزشی

انجام مدیتیشن، یوگا و تمرینات ورزشی

انجام تمرینات یوگا، انجام مدیتیشن و بعضی از حرکات ورزشی گزینه‌ی مناسبی در رسیدن به آرامش، دوری از استرس و اضطراب است. سعی کنید فعالیتی را انتخاب کنید که انجام آن به شما حس خوبی بدهد نه اینکه کسی شما را مجبور به فعالیتی کند زیرا موجب افزایش اضطراب می‌شود.

دیگر دلایل معده درد

دیگر دلایل معده درد

  • خوردن غذا‌های پرادویه و تند
  • مصرف مشروبات الکلی
  • مصرف سیگار و دخانیات
  • وارد شدن استرس
  • استفاده از دارو‌های ضد التهابی
  • زخم معده
  • داشتن سابقه استفراغ مزمن
  • استفاده از مکمل‌های آهن و پتاسیم
  • داشتن رفلاکس صفرا
  • کمبود ویتامین ب۱۲
  • وجود بیماری‌های سیستم ایمنی و خود ایمنی
  • و. . می‌باشد.

روشهای تشخیص معده درد

روش‌های تشخیص معده درد

برای تشخیص اختلالات گوارشی نیاز به معاینات اولیه و بعد انجام آزمایشات لازم است.

در مرحله‌ی اول پزشک از شما سؤالاتی در مورد سوابق بیماری و علائم می‌پرسد و سپس بررسی محل درد که در قسمت بالا یا پایین و یا وسط معده می‌پردازد.

همچنین سؤالاتی همچون زمان شروع درد، سوزش یا گرفتکی، مصرف غذا‌های خاص، سؤالاتی در رابطه با بارداری و یا انجام فعالیت‌های اخیر پرسیده می‌شود تا تشخیص دقیق‌تری مد نظر قرار بگیرد.

از روش‌هایی که برای تشخیص علت معده درد مورد استفاده قرار می‌گیرد می‌توان به

آزمایش خون، ادرار و مدفوع

آزمایش خون، ادرار و مدفوع

تست‌های آزمایشگاهی می‌تواند علت معده درد را مشخص کند. پزشک با توجه به اطلاعاتی که از معاینه بالینی به دست می‌آورد، دستور انجام آزمایش‌های خون یا ادرار را برای تأیید تشخیص اولیه می‌دهد.

  • اگر بیمار خانم باشد یکی از مهم‌ترین آزمایش‌ها، بررسی باردار بودن او است.
  • پایین بودن تعداد گلبول‌های قرمز به معنای خونریزی داخلی و بالا بودن تعداد گلبول‌های سفید نیز نشانه‌ی عفونت است یا واکنش به فشار ناشی از درد و استفراغ باشد.
  • وجود خون در ادرار نیز علامت وجود سنگ کلیه است.
  • فاکتور‌های دیگری مانند آنزیم‌های کبدی و آنزیم‌های پانکراس در خون اندازه‌گیری می‌شود تا پزشک متوجه شود که کدام اندام عامل درد است.

انجام سونوگرافی 

انجام سونوگرافی 

اگر پزشک به وجود مشکل در کیسه صفرا، پانکراس، کبد یا اندام‌های تناسلی زنان مشکوک شود، دستور سونوگرافی می‌دهد. سونوگرافی روشی بدون درد است که به تشخیص علل معده درد کمک می‌کند.

سی تی اسکن شکم (توموگرافی رایانهای)

سی تی اسکن شکم (توموگرافی رایانه‌ای)

سی تی اسکن اطلاعات مفیدی را درباره کبد، پانکراس، کلیه و حالب، طحال و روده کوچک و بزرگ در اختیار می‌گذارد.

آندوسکوپی

آندوسکوپی

آندوسکوپی روشی است که توسط آن پزشک متخصص به بررسی و یا جراحی ارگان‌های داخلی مانند معده و روده و یا عروق خونی داخلی بدن بیمار می‌پردازد.

  • آزمایش کشت مدفوع برای بررسی باکتری‌های غیر طبیعی
  • تصویر‌برداری اشعه ایکس از شکم
  • تنقیه باریم

درمان معده درد 

درمان معده درد 

برای درمان معده درد بعد از تشخیص دقیق دارو‌هایی همچون آنتی‌بیوتیک‌ها و دارو‌های مهارکننده تجویز می‌شود.

  • اگر آلوده به میکروب هلیکوباکتر پیلوری باشید، دکتر یک دوره آنتی‌بیوتیک مانند: اریترومایسین و مترونیدازول تجویز می‌کند.
  • اگر معده درد ناشی از بیماری ریفلاکس معده باشد، درمان با یک آنتی اسید یا کاهش‌دهنده اسید انجام می‌شود. مصرف این دارو‌ها اسید معده را مسدود می‌کند و رفلاکس را بهبود می‌بخشد.

از این دارو‌ها می‌توان به امپرازول، پنتوپرازول و لانسوپرازول اشاره کرد.

  • دارو‌هایی مانند سوکرالفات و میزوپروستول می‌توانند لایه‌ی داخلی معده را بپوشانند و از آن در برابر زخم شدن محافظت کنند.
  • داروی کلیدینیوم سی، با آرام‌کردن عضلات معده و روده، حرکات طبیعی شکم را کند می‌کند.
  • برای درمان معده درد به دلیل گاز و نفخ، دارویی مانند سایمتیکون یا دایمتیکون می‌توانند مفید باشند.
  • به منظور درمان یبوست، یک نرم‌کننده یا ملین مدفوع مثل بیزاکودیل ممکن است به حرکت دوباره روده‌ها کمک‌کند.
  • برای درد معده همراه با اسهال، دارو‌هایی مانند لوپرامید یا بیسموت ساب سالیسیلات ممکن است علائم شما را بهتر کنند.
  • از دیگر دارو‌های معده درد،  هیوسین است.

درمانهای خانگی معده درد 

درمان‌های خانگی معده درد 

درمان خانگی نیز برای کنترل و یا مهار کردن درد معده وجود دارد که در ادامه آن‌ها را برای شما بازگو می‌کنیم.

استفاده از لیمو برای درمان معده

استفاده از لیمو برای درمان معده

عصاره لیمو یکی از درمان‌های خانگی برای درد معده است. یک لیوان آب با مقداری آب لیمو را با هم ترکیب کنید. این روش برای درمان معده‌درد و نفخ آن مفید است. هم‌چنین این ترکیب باعث می‌شود که چربی راحت‌تر حذف شده و اسید معده نیز کنترل شود.

 درمان درد معده با استفاده از نعنا یا عرق نعنا 

 درمان درد معده با استفاده از نعنا یا عرق نعنا 

نعنا برای مشکلاتی همچون معده‌درد، دل درد و ناراحتی‌های معده همچون استفراغ و اسپاسم‌های آن، بسیار مفید می‌باشد. نعنا سرشار از منتول است که می‌تواند تأثیرات خوبی در کنترل درد و از بین بردن نفخ و ناراحتی‌های معده داشته باشد.

شما می‌توانید نعنا را همراه با نبات یا به صورت عرق استفاده کنید تا از شر این مشکل خلاص شوید.

درمان خانگی معده درد با دارچین

درمان خانگی معده درد با دارچین

دارچین حاوی چندین آنتی اکسیدان می‌باشد که برای کاهش معده درد می‌تواند مؤثر باشد. از مزایای مصرف دارچین می‌توان به هضم سریع‌تر غذا، تقویت معده، کاهش آسیب معده، کاهش سوزش سر دل و سوء هاضمه اشاره کرد.

شما می‌توانید از پودر دارچین به صورت ادویه در غذا‌ها یا از چای دارچین برای درمان خانگی معده درد استفاده کنید.

درمان خانگی معده درد با میخک

درمان خانگی معده درد با میخک

یکی دیگر از گیاهان مؤثر در درمان معده درد میخک می‌باشد. این گیاه موجب افزایش ترشحات معده شده و در نتیجه سبب کاهش گاز آن می‌شود. ترکیب میخک پودر شده با با یک قاشق غذاخوری عسل و استفاده‌ی ان قبل از خواب درمان قطعی معده درد است.

همچنین دمنوش میخک نیز می‌تواند مؤثر باشد. برای تهیه‌ی دمنوش میخک می‌توانید چند عدد میخک را داخل یک لیوان آب جوش بریزید و روی آن به مدت ۱۵ دقیقه یک نعلبکی بگذارید.

درمان درد معده با استفاده از زنجبیل

درمان درد معده با استفاده از زنجبیل

از دیگر درمان خانگی معده درد می‌توان به مصرف زنجبیل اشاره کرد. ماده‌ی شیمیایی به نام شوگولاس جینرولاس در زنجبیل موجود است که می‌تواند حرکات انقباضی معده را کنترل کند.

شما می‌توانید از پودر زنجبیل، دمنوش زنجبیل، ترکیب عسل و زنجبیل استفاده کنید و درد خود را کاهش دهید.

درمان درد معده با دمنوش بابونه

درمان درد معده با دمنوش بابونه

بابونه ضد اسپاسم و ضد التهاب است. دمنوش بابونه به آرام شدن درد‌های عصبی معده و سوزش سر دل و کاهش تهوع کمک زیادی می‌کند.

درمان درد معده با دانه رازیانه

درمان درد معده با دانه رازیانه

دانه‌های رازیانه را به مدت یک شب در آب خیس کنید سپس روزانه به جای نوشیدنی از آب آن استفاده کنید.

درمان درد معده با زیره

درمان درد معده با زیره

یکی دیگر از گیاهان مؤثر در درمان خانگی معده درد شدید زیره است. زیره حاوی مواد فعال است و مصرف آن می‌تواند باعث کاهش سوء هاضمه،  اسید معده، گاز معده و کاهش التهاب روده شود.

شما می‌توانید از پودر زیره داخل غذا‌ها استفاده کنید. یا اینکه دمنوش زیره را تهیه کنید و روزانه به صورت جرعه جرعه از آن بنوشید. حتی می‌توانید به صورت روزانه از عرق زیره هم استفاده کنید.

درمان خانگی معده درد با انجیر

درمان خانگی معده درد با انجیر

انجیر یکی از میوه‌های مؤثر در درمان معده درد و تنظیم حرکات روده و رفع یبوست است. این میوه ترکیباتی دارد که ملین است و سوء هاضمه را کم می‌کند. ناگفته نماند که علاوه بر استفاده از میوه‌ی انجیر از برگ آن هم در درمان معده درد می‌توان استفاده کرد.

تهیه‌ی چای از برگ درخت انجیر و استفاده‌ی روزانه از آن به خصوص برای مادران باردار که اغلب با یبوست درگیر هستند بسیار مناسب و کاربردی است. لازم به ذکر است که استفاده از انجیر فقط برای کسانی ممنوع است که دچار اسهال هستند.

درمان درد معده با شیرین بیان

درمان درد معده با شیرین بیان

از دیگر روش‌های خانگی برای تسکین درد معده می‌توان به شیرین بیان اشاره کرد. از این گیاه برای رفع سوءهاضمه،  درمان زخم، کاهش و تسکین درد معده استفاده می‌شود.

درمان درد معده با عسل

درمان درد معده با عسل

از عسل برای درمان معده درد در صورت مصرف غذا‌های چرب و سرخ‌شده و هم‌چنین مصرف دخانیات و مشروبات الکلی به صورت‌های مختلف مانند ترکیب عسل با دارچین، ترکیب عسل با آب جوش، و جوشانده‌ی عسل و دارچین می‌توان استفاده کرد.

عرق بومادران برای درمان خانگی معده درد

عرق بومادران برای درمان خانگی معده درد

عرق بومادران یکی از مناسب‌ترین درمان خانگی معده درد بعد از غذا خوردن است. گل بومادران حاوی فلاونوئید‌ها، پلی فنول، لاکتون، ‌تان و رزین است و می‌تواند میزان اسید معده تولید شده را کاهش می‌دهد.

همچنین علاوه بر عرق بومادران می‌توان از برگ تازه‌ی این گیاه به صورت خام در سالاد استفاده کرد.

عرق ریحان برای درمان خانگی معده درد

عرق ریحان برای درمان خانگی معده درد

ریحان یکی از گیاهان دارویی است که موجب افزایش اشتها و بهبود گوارش می‌شود. در ریحان یک ترکیب گیاهی به نام اوژنول است که باعث کاهش اسید معده می‌شود. همچنین اسید لینوئیک موجود در ریحان خاصیت ضد التهابی دارد و می‌تواند ناراحتی معده را از بین ببرد.

شما می‌توانید علاوه بر استفاده از عرق ریحان برای درمان خانگی معده درد از ریحان خشک شده داخل غذا‌ها استفاده کنید. همچنین می‌توانید از دمنوش آن نیز استفاده کنید.

درمان خانگی معده درد با کمپرس گرم

درمان خانگی معده درد با کمپرس گرم

یکی دیگر از درمان‌های خانگی برای درمان معده درد استفاده از کمپرس گرم می‌باشد. این امر موجب می‌شود در اثر گرما جریان خون در معده بیشتر شده و رگ‌های خونی منبسط شوند در نتیجه درد کاهش می‌یابد.

پس هنگام دل درد می‌توانید دوش آب گرم بگیرید یا اینکه یک کیسه‌ی آب گرم یا حوله‌ی داغ را به مدت ۲۰ دقیقه روی معده قرار دهید.

درمان درد معده با خوردن آب کافی

درمان درد معده با خوردن آب کافی

بدن برای هضم و جذب مؤثر مواد مغذی از غذا‌ها و نوشیدنی‌ها به آب نیاز دارد. زیرا کم آبی هضم غذا را دشوارتر می‌‎کند و در نتیجه احتمال ناراحتی معده را افزایش می‌دهد.

لازم به ذکر است که کسانی که مشکلات گوارشی دارند باید بدن خود را هیدراته نگه دارند. همچنین استفراغ و اسهال می‌تواند خیلی سریع منجر به کم آبی بدن شود، از این رو افرادی که دچار اسهال و استفراغ هستند باید به نوشیدن آب ادامه دهند.

پرهیز از سیگار کشیدن و نوشیدن الکل

پرهیز از سیگار کشیدن و نوشیدن الکل

کشیدن سیگار موجب تحریک گلو و افزایش درد در معده می‌شود. همچنین الکل به سختی هضم می‌شود و می‌تواند به کبد و پوشش معده آسیب برساند. از این رو افرادی که مبتلا به انواع ناراحتی معده همچون زخم معده، گاستریت و رفلاکس می‌باشند باید تا زمان بهبودی کامل از سیگار کشیدن و نوشیدن الکل خودداری کنند.

از دیگر روش‌های خانگی می‌توان به

آهسته غذا خوردن

عدم دراز کشیدن بعد از مصرف غذا

حرکات یوگا و. . اشاره کرد.

پیشگیری از بروز درد معده

پیشگیری از بروز درد معده

برای پیشگیری از معده درد باید

  • از مصرف غذا‌های چرب مانند گوشت قرمز، کره، غذا‌های سرخ کرده و پنیر خودداری کنید.
  • از مصرف مواد غذایی که باعث تشدید معده درد می‌شوند، خودداری کنید.
  • به جای مصرف دو یا سه وعده بزرگ، وعده‌های غذایی را در چند وعده و کم حجم میل کنید.
  • از مصرف دارو‌هایی همچون آسپرین و ژلوفن که موجب بروز معده درد می‌شود، خودداری کنید.
  • از دیگر راه‌های پیشگیری از معده درد اصلاح شیوه‌ی خوابیدن است. افقی خوابیدن بعد از غذا موجب می‌شود تا اسید معده به سمت دهان برمی‌گردد و موجب سوزش سر دل شود.

از این رو، برای جلوگیری از معده درد باید چند ساعت بعد از غذا خوردن از دراز کشیدن اجتناب شود. در صورت اجبار برای خوابیدن یا دراز کشیدن وضعیت بدن باید به گونه‌ای باشد که سر و گردن بالاتر از بدن با زاویه‌ی ۳۰ درجه قرار بگیرد.

چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟

چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟

اگر هر کدام از این نشانه‌ها را داشتید، فوراً به پزشک مراجعه کنید تا درمان‌های جدی روی شما انجام شود.

  • استفراغ مزمن بیش از ۱۲ ساعت
  • تب همراه معده درد
  • احساس معده درد بعد از داروی جدید
  • معده درد بعد از شیمی درمانی
  • درد شکم در اثر ضربه دیدن به معده
  • احساس درد شدید در زمان لمس شکم
  • درد معده همراه با مدفوع خونی و بدبو یا مدفوع سفید
  • احساس درد مزمن و پایدار در قسمت فوقانی شکم
  • احساس درد در ناحبه معده همراه با مشکلات تنفس و درد قفسه سینه
  • معده درد شدید در زنان باردار
  • همراه بودن معده درد با خشک شدن لب‌ها و احساس سرگیجه

و در نهایت

هدف تیم بررسی درد معده، عوامل مؤثر و. . بوده، امیدواریم که این مطالب برای شما مفید بوده باشد. همانطور که در این مقاله، اطلاعاتی را برای شما به اشتراک گذاشته‌ایم، معده درد می‌تواند علل مختلفی داشته باشد. این درد می‌تواند فقط به علت یک مسمومیت غذایی باشد و یا وجود مشکل در اندام‌های دیگر باشد. برای تشخیص علت درد معده باید به پزشک مراجعه کنید تا علائم را بررسی کند و تشخیص دهد چه درمانی برای شما مناسب است. از اینکه تا انتها با ما همراه بودید متشکریم.

در صورتی که نیاز به گرفتن مشاوره درباره عمل اسلیو معده دارید فرم زیر را پر کنید. همچنین می‌توانید از طریق شماره های زیر با ما در ارتباط باشید.

 

دکتر سید مرتضی موسوی نائینی

متخصص جراحی چاقی و متابولیک

مقالات مرتبط

اسلیو مجدد معده

اسلیو مجدد معده

یکی از رایج‌ترین جراحی‌های کاهش وزن، جراحی اسلیو معده می‌باشد. این جراحی به روش لاپاراسکوپی انجام می‌شود.  بیماران بعد از این عمل به طور کلی کاهش

ادامه مطلب »

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *