یکی از محبوبترین برنامههای غذایی برای کاهش وزن رژیم کتوژنیک یا کتو است. در اصل کتو یک رژیم کاهش وزن با کربوهیدرات کم و چربی بالا است. لازم به ذکر است که کتو منبع سوخت و ساز بدن از کربوهیدرات به چربی تغییر میکند که به آن کتوزیس گفته میشود. به این منظور که شما چربیهای سالم میخورید تا چربی بسوزانید.
اگر قصد دارید با این رژیم آشنا شوید تا انتها با ما همراه باشید.
رژیم کتوژنیک چیست؟
کتوژنیک، یک برنامه غذایی با چربی بالا؛ کم کربوهیدرات و پروتئین متوسط است که موجب کاهش وزن سریع در فرد میشود. در این رژیم شما باید کالری مورد نیاز خود را از پروتئین و چربیهای سالم دریافت کنید و کربوهیدراتی همچون شکر، نوشابه، شیرینیها و نان سفید که هضم آنها آسان است را حذف کنید.
در واقع در رژیم کتو اساس رژیم بر کاهش مصرف کربوهیدراتها (فرآوردههای قندی، نشاسته، برنج، نان و… ) و افزایش مصرف پروتئین و چربی است. این امر میتواند بدن شما را در یک حالت متابولیک به نام کتوز قرار دهد. در این حالت، کبد شما چربی را به مولکولهای انرژی کوچکی به نام کتون (کتون مولکولی حاوی چربی است که در زمان نبود قند در بدن تولید میشود تا به عنوان سوخت برای تأمین انرژی استفاده شود) تبدیل میکند که مغز و سایر اندامها میتوانند از آن بهعنوان انرژی استفاده کنند.
فرآیند رژیم کتوژنیک چگونه است؟
همانطور که میدانید انرژی بدن از سوخت کربوهیدراتها (فرآوردههای قندی) بدست میآید. اما در این رژیم، سوخت بدن از ذخایر چربی و در صورت لزوم از پروتئین تأمین میشود. این امر موجب کاهش وزن در فرد میشود.
لازم به ذکر است که رژیم کتو مصرف چربی و کاهش مصرف کربوهیدرات است که این امر میتواند بر روی سلامت کلی بدن تأثیر منفی بگذارد. به همین دلیل رژیم کتوژنیک برای همه مناسب نیست.
همچنین این رژیم غذایی هم مانند تمام رژیمهای غذایی دیگر تنها زمانی مؤثر خواهد بود که به مدت طولانی به آن پایبند باشید.
کتوز شدن بدن به چه معناست؟
زمانی که منبع سوختوساز بدن بهجای کربوهیدراتها، چربیهای مجاز مانند گوشت، ماهی، تخممرغ، آجیل و روغنهای سالم باشد بدن کتوز میشود. به عبارتی دیگر وقتی مصرف کربوهیدرات را بهطور قابلتوجهی کم میکنید، تأمین قند خون بدن، که منبع اصلی انرژی برای سلولها است، محدود میشود. لازم به ذکر است که مصرف پروتئین هم باید متعادل شود؛ زیرا مصرف زیاد پروتئین باعث تبدیل آن به گلوکز شده و مانع از کتوز شدن بدن میشود.
شما میتوانید با انجام آزمایش خون، ادرار و تنفس میتوان مقدار کتون در بدن را اندازهگیری کنید تا مشخص شود بدن وارد کتوز شده یا خیر. با این حال برخی از علائم ورود به فاز کتوز عبارتاند از:
تشنگی
تکرر ادرار
کاهش اشتها
رژیم کتوژنیک برای همه مناسب می باشد؟
باید در جواب بگوییم که این رژیم غذایی رژیم برای کسانی که دارای اضافه وزن هستند، مبتلایان به دیابت یا کسانی که به دنبال بهبود سوخت و ساز بدن خود هستند، مناسب و عالی است.
اما این رژیم گزینهی مناسبی برای ورزشکاران حرفهای که قصد عضلهسازی در بدن خود دارند و یا به دنبال افزایش وزن هستند، نمیباشد.
همچنین لازم به ذکر است که رژیم کتوژنیک در بیماران مبتلا به پانکراتیت، نارسایی کبد، اختلالات متابولیسم چربی، کمبود اولیه کارنیتین، کمبود کارنیتین پالمیتویل ترانسفراز، کمبود کارنیتین ترانسلوکاز، پورفیریا یا کمبود پیروات کیناز ممنوع است.
انواع رژیم کتوژنیک
رژیم استاندارد Standard ketogenic diet
این رژیم برای تازهکارها مناسب میباشد. شما باید در این رژیم غذایی مقدار بسیار کمی کربوهیدرات همچنین مقدار متوسطی پروتئین و مقادیر بسیار زیادی چربی مصرف کنید.
برای مثال شما باید از سبزیجات غیر نشاستهای همچون هویج، اسفناج، کلم بروکلی، …) و میوههای کم کربوهیدرات مثل توت و ملون استفاده کنید. همچنین باید حدود ۱۱۲ گرم گوشت، ماهی یا مرغ در هر وعده مصرف کنید.
رژیم دورهای Cyclical ketogenic diet
رژیم دورهای برای ورزشکاران مناسب است. در این رژیم شما باید در برخی از روزها کربوهیدرات بیشتری مصرف کنید. برای مثال ۵ روز از رژیم کتوژنیک را پیروی میکنید و در ۲ روز باقی مانده مصرف کربوهیدرات خود را افزایش میدهید.
البته ناگفته نماند که در روزهای آزاد از کربوهیدراتهای سالم مثل میوهها، سبزیجات نشاستهای، لبنیات و غلات کامل (به غیر از غذاهای یا فرآوری شده یا شیرین) استفاده کنید.
رژیم هدفمند Targeted Ketogenic Diet
این رژیم برای بدنسازها مناسب میباشد. این رژیم به فرد این اجازه را میدهد تا در هنگام تمرینات ورزشی کربوهیدرات بیشتری مصرف کند.
در این رژیم افراد اجازه دارند قبل و بعد از ورزش ۲۰ تا ۳۰ درصد کربوهیدرات مصرف کنند تا بتوانند شدت ورزش را افزایش دهند. یعنی مقدار کربوهیدرات مصرفی در کل روز ۷۰ تا ۸۰ گرم میشود.
این نکته را نیز توجه داشته باشید که بهترین گزینه اضافه کردن میوه، لبنیات و یا غذاهای بر پایهی غلات است.
رژیم با پروتئین بالا
این نوع رژیم مناسب افرادی است که فعالیت بدنی شدید دارند. این رژیم شبیه به رژیم استاندارد کتوژنیک است اما پروتئین بیشتری دارد.
شما باید در این رژیم روزانه ۱۲۰ گرم پروتئین و حدود ۱۳۰ گرم چربی مصرف کنید. همچنین کربوهیدراتها در این رژیم همچنان محدود هستند و کمتر از ۱۰ درصد کالری روزانه را به خودشان اختصاص میدهند.
البته ناگفته نماند که ممکن است این نوع رژیم منجر به کتوز نشود چون پروتئین هم درست مثل کربوهیدرات میتواند به گلوکز و سوخت تبدیل شود. اما به طور کلی این نوع رژیم کتوژنیک هم منجر به کاهش وزن میشود.
کدام رژیم کتوژنیک مؤثرتر است؟
تمام این رژیمها در نوع خود مؤثر هستند و میتوانند جهت کاهش وزن به شما کمک کنند. اما دو نوع استاندارد و پروتئین بالا معمولاً بیشتر به افراد عادی که فعالیتهای ورزشی پیشرفته ندارند توصیه میشوند.
همانطور که در بالا هم اشاره شد رژیم کتوژنیک چرخهای و هدفمند دو نوع حرفهای و پیشرفته این رژیم بهشمار میروند که معمولاً بدنسازان و ورزشکاران از آن استفاده میکنند.
برخی از فواید رژیم کتوژنیک
رژیم کتو به مانند بسیاری از رژیمهای غذایی فواید و عوارض جانبی دارد:
کنترل دیابت
پیروی از رژیم کتوژنیک میتواند مقدار قابل توجهی سطح هموگلوبین A1C را کاهش میدهد، که معیاری برای مدیریت طولانی مدت قند خون است. البته لازم به ذکر است که این رژیم به دیابتیهای نوع ۱ توصیه نمیشود و دیابتیهای نوع ۲ نیز باید با احتیاط و زیر نظر پزشک از این رژیم استفاده کنند.
افزایش مقاومت بدن در مقابل سرطان
ناگفته نماند که این رژیم بهعنوان یک درمان جدید برای سرطان در حال بررسی است، زیرا ممکن است به کندکردن رشد تومورها کمک کند. سلولهای سرطانی برای رشدشان، از کربوهیدرات یا قند خون تغذیه میکنند. اما با پیروی رژیم کتو، مصرف کربوهیدرات و قند کاهش پیدا میکند. این امر موجب میشود سلولهای سرطانی گرسنه بمانند از این رو احتمال پیشرفت تومورها هم به حداقل میرسد.
درمان سندرم تخمدان پلی کیستیک
افزایش سطح انسولین یکی از دلایل ایجاد سندروم تخمدان پلی کیستیک است. زیرا وقتی سطح انسولین افزایش یابد، تخمدان از حد معمولی خود بزرگتر شده و کیستهایی در اطرافش به وجود میآیند.
پیروی از این رژیم سبب کاهش سطح انسولین در بدن میشود؛ بنابراین نقش مهمی در درمان این بیماری دارد.
زیباتر شدن پوست
در این رژیم با مصرف چربیهای سالم و کاهش مصرف قند، التهاب و استرس، اکسیداتیو کاهش مییابد و ظاهر پوست را هم بهبود میبخشد.
جلوگیری از بیماریهای قلبی
رژیم کتوژنیک میتواند باعث بهبود عوامل خطر مثل چربی خون، کلسترول، فشارخون و قند خون میشود.
- درمان صرع
- مقابله با آکنه
- رفع اختلالات سیستم عصبی
- احساس گرسنگی کمتر
- بهبود عملکرد هورمونها
- سوختن چربی بیشتر
- کمبود ریز مغذها (ویتامینها، مواد معدنی)
برخی از عوارض شایع در کتوژنیک
تشنگی بیش از حد
- تعریق
- خستگی
- سردرد
- تکرر ادرار
- احساس سبکی سر و لرزش
- بوی بد دهان
- سردرگمی، اضطراب
- یبوست
- کاهش عملکرد فیزیکی
- ریزش مو
لازم به ذکر است که آنفولانزای کتو (تهوع، استفراغ، سردرد، خستگی، سرگیجه، بیخوابی، کمبود انرژی برای ورزش و یبوست) طی چند روز تا چند هفته برطرف میشود.
شما میتوانید با مصرف مایعات زیاد و الکترولیت کافی به مقابله با برخی از این علائم کمک کنید.
مواد غذایی غیرمجاز در کتوژنیک
همانطور که در بالا اشاره کردیم در این رژیم مصرف کربوهیدراتها باید محدود شوند. در ادامه برای راحتی شما لیستی از غذاهایی که باید در این رژیم محدود یا حذف شوند را آوردهایم.
چربیهای ناسالم
مصرف محصولاتی مانند روغنهای گیاهی تصفیه شده و مایونز باید محدود شود.
غلات و نشاسته
خوراکیهای حاوی آرد گندم و نان، برنج، پاستا، جو پرک، ذرت و…
غذاهای شیرین
عسل، نوشابه، آبمیوه، کیک، آبنبات، بستنی و…
میوه
سیب، موز، پرتقال، آناناس، انبه و…
سبزیجات
سیب زمینی، هویج، و…
دانهها و حبوبات
نخود فرنگی، لوبیا، عدس و نخود و …
لبنیات
شیر و ماست و دوغ کارخانهای
مواد غذایی مجاز در کتوژنیک
همانطور که اشاره کردیم در رژیم کتو باید درصد چربی غذای شما بیشتر باشد. در ادامه لیستی از خوراکیهایی که باید حجم اصلی وعدههای غذایی شما را تشکیل دهند را تهیه کردهایم.
البته در نظر داشته باشید که مواد غذایی شما باید در برگیرنده ۷۰ درصد چربی، ۲۵ درصد پروتئین و ۵ درصد کربوهیدرات باشند. لازم به ذکر است که هرچه شما کربوهیدرات و گلوکز کمتری مصرف کنید، نتیجه بهتری میگیرید.
گوشت
شما میتوانید در وعدههای اصلی از غذاهایی همچون ماهی، گوشت گاو، گوسفند، مرغ، تخم مرغ و… استفاده کنید.
آجیل و دانه
برای میان وعده خود میتوانی از آجیلها و دانههایی همچون گردو، دانههای آفتابگردان، بادام، تخمکدو، دانه چیا و بذر کتان استفاده کنید.
سبزیجات
سبزیجاتی همچون اسفناج، کلم، گوجه فرنگی، پیاز و فلفلها، بروکلی، گل کلم و قارچ در این رژیم آزاد میباشد.
لبنیات با چربی بالا
لبنیاتی همچون پنیر بز، پنیر چدار، پنیر خامهای، موزارلا یا بلوچیز، خامه با چربی بالا و کره در رژیم کتوژنیک مجاز میباشد.
انواع توتها
تمشک و دیگر انواع توتهای با گلیسمی پایین
میوههای مجاز با کربوهیدرات کم
میوههایی که میتوانید در این رژیم استفاده کنید شامل زردآلو، کیوی، آووکادو، شاتوت، گوجهفرنگی، ریواس، تمشک، طالبی، توت فرنگی، هندوانه، لیمو میباشد.
شیرین کنندهها
از شیرینکنندههای مجاز در کتوژنیک میتوان به استویا، اریتیتول، میوه جادو و سایر شیرینکنندههای کم کربوکسیل اشاره کرد.
ادویهجات
نمک، فلفل، ادویهجات و انواع سبزیجات خشک رایج
چربیهای سالم
روغن نارگیل، روغن آووکادو، روغن زیتون، روغن MCT، سس مایونز کتویی نیز چربیهای سالمی است که در رژیم کتوژنیک مجاز به استفاده از آنها میباشید.
میزان کاهش وزن در رژیم کتوژنیک
میزان کاهش وزن در رژیم کتوژنیک به عوامل مختلفی بستگی دارد. برای مثال ژنتیک عامل مؤثری در تعیین میزان کاهش وزن در فرد است.
کسانی که از رژیم کتوژنیک پیروی میکنند، در ابتدا خیلی سریع تا ۵ کیلو در هفته (یا کمتر) را تجربه میکنند. البته ناگفته نماند که مقداری کاهش وزن به دلیل کاهش وزن آب و به دنبال آن کاهش چربی است.
مدت زمان رژیم کتوژنیک جهت کاهش وزن سریع
یک رژیم کتوژنیک ممکن است برای حداقل ۲ تا ۳ هفته تا ۶ تا ۱۲ ماه دنبال شود. در کل پایبندی به این رژیم در دراز مدت مشکل است و از طرف دیگر تحقیقات کاملی در خصوص اثرات بلند مدت (بالای ۲ سال) آن انجام نشده توصیه میشود این رژیم به صورت اصولی و تخصصی و تحت نظر برای مدتی تا رسیدن به وزن مناسب اجرا شود و سپس رژیم تثبیت گرفته و در نهایت سبک زندگی فرد جهت ماندگاری کاهش وزن اصلاح گردد.
گفتنی است که در این رژیم نظارت دقیق بر عملکرد کلیه ضروری است.
نکاتی که پیش از رژیم کتو باید رعایت کنید
روغن نارگیل را در رژیم غذایی خود بگنجانید
خوردن روغن نارگیل به شما برای رسیدن به سطح مناسب از کتوز کمک میکند. روغن نارگیل حاوی چربیهایی به نامتری گلیسیرید با زنجیره متوسط است.
همچنین برخلاف اکثر چربیها، اسیدهای چرب زنجیره متوسط به سرعت جذب شده و به کبد منتقل میشوند. در کبد این اسیدها بلافاصله به کتون و انرژی تبدیل میشوند. در واقع، مصرف روغن نارگیل یکی از بهترین راهها برای افزایش سطح کتون است.
مصرف کربوهیدرات به حداقل میرسد
همانطور که بارها اشاره کردیم مصرف مواد غذایی کم کربوهیدرات مهمترین اصل در یک رژیم کتوژنیک است. سلولها معمولاً از گلوکز به عنوان منبع اصلی سوخت استفاده میکنند. با این حال، سلولها قادرند از منابع دیگری از جمله اسیدهای چرب و کتونها نیز انرژی خود را تأمین کنند.
فعالیت بدنی خود را افزایش دهید
هر رژیمی نیاز به فعالیت بدنی دارد تا هدف انجام گیرد. رژیم کتوژنیک نیز از این قانون مستثنی نیست. فعالیت ورزشی بیشتر به تولید کتوز در بدن کمک میکند. ورزش سبب میشود که ذخایر گلیکوژن بدن تخلیه شود. این ذخایر معمولاً با خوردن کربوهیدراتها دوباره احیا میشوند.
نمونه رژیم کتوژنیک
باید بگوییم که این نمونه، همانطور که عنوان شده صرفاً جهت آشنایی شما با این رژیم آورده شده است، از این رو پیروی از آن توصیه نمیشود زیرا رژیم غذایی هر کسی بایستی با توجه به شرایط هر فرد طراحی و تجویز شود.
روز اول
صبحانه
۱عدد تخم مرغ نیمرو + ۲ عدد خیار شور + ۱ قاشق مربا خوری سیاه + ۱ لیوان الکترولیت
میان وعده
۲ عدد خیار نمکزده + پونه خشک + یک لیوان منیزیوم جوشان
نهار
۱۲ عدد بال مرغ کبابی + ۱ سیخ قارچ کبابی + ۲ لیوان سالاد کاهو +۱ قاشق غذاخوری سرکه سیب
میان وعده
۱۲ عدد بادام درختی + ۱۰ عدد توت فرنگی
شام
۴ عدد فیله مرغ سرخ شده + ۲ لیوان کاهوی خرد شده + ۱ قاشق غذاخوری سرکه سیب
روز دوم
صبحانه
املت با ۲ عدد تخم مرغ + نصف گوجه + ۱ قاشق غذاخوری پیاز داغ + ۲ مشت سبزی خوردن + ۱ لیوان الکترولیت
میان وعده
۱ لیوان شیر بادام + ۲ عدد خیار
نهار
۲ سیخ جوجه کباب + ۱ عدد گوجه + ۱ قاشق غذاخوری کره
میان وعده
۱ لیوان شکلات داغ حاوی ۱ قاشق غذاخوری خامه حل شده در آب + چند قطره وانیل مایع +پودر کاکائو + منیزیوم جوشان
شام
سالاد سبزیجات مجاز و ۱ تن ماهی + ۲ لیوان گل کلم بخار پز شده + ۲ عدد خیار شور + ۱ لیوان کاهوی خورد شده + گوجه فرنگی + سس مایونز خانگی مقدار دلخواه + کمی شیرینکننده مجاز مانند استویا + ۱ قاشق غذاخوری سرکه سیب
روز سوم
صبحانه
۲ قاشق غذاخوری پنیر خامهای پرچرب + ۲ عدد گردو + ۲ عدد خیار نمکزده +چای شیرین شده با شیرینکننده مجاز مثل استویا + یک لیوان الکترولیت
میان وعده
{ ۱ لیوان قهوه + ۱ قاشق مرباخوری خامه صبحانه + شیرینکننده مجاز } + ۵ عدد توت فرنگی
نهار
۲ سیخ جوجه کباب + ۱ عدد گوجه + ۲ قاشق مرباخوری کره + ۱ قاشق غذاخوری سرکه سیب
میان وعده
۲ عدد خیار / یک مشت مغز تخمه کدو
شام
۲ قوطی کبریت تن ماهی با روغن + یک کاسه کاهوی خرد شده
روز چهارم
صبحانه
۲ عدد تخم مرغ نیمرو + ۱ عدد خیار شور + ۱ لیوان الکترولیت
میان وعده
۱ عدد خیار + دمنوش دارچین + زنجبیل + ۶ عدد بادام درختی
نهار
۱ عدد همبرگر + یک ورق پنیر گودا + ۱ قاشق غذاخوری سرکه سیب
میان وعده
۶ عدد بادام درختی+ ۱۵ عدد آلبالو
شام
سالاد میگو + ۱ کاسه کاهوی خرد شده + ۱ عدد خیار شور + ۱۵ عدد میگو + ۲ قاشق غذاخوری سس مایونز خانگی
روز پنجم
صبحانه
املت با ۲ عدد تخم مرغ و ۱ گوجه و ۱ قاشق غذاخوری پیاز داغ + ۱ لیوان الکترولیت
میان وعده
۱ لیوان چای شیرین شده با شیرینکننده مجاز / دمنوش زنجیل
نهار
۲ کف دست ماهی سرخ شده + ۲ لیوان کدوی خورد شده + ۱ قاشق غذاخوری سرکه سیب
میان وعده
۱ لیوان قهوه + استویا + ۱ قاشق مرباخوری خامه + ۴ عدد خیار نمکزده و پونه
شام
کوکو سبزی با ۲عدد تخم مرغ
روز شش
صبحانه
۲ عدد تخم مرغ آبپز رنده شده + ۱ عدد خیار شور رنده شده + ۱ قاشق غذاخوری سس مایونز خانگی + ۱ لیوان الکترولیت
میان وعده
۱ مشت کوچک بادام + {نصف قاشق غذاخوری دانه چیا + زعفران + استویا + نعناع +چای}
نهار
خورشت کرفس با ۳ عدد فیله گوشت مرغ + ۳ لیوان کرفس + ۱ قاشق غذاخوری رب گوجه فرنگی + ۱ قاشق غذاخوری سرکه سیب
میان وعده
{نصف قاشق غذاخوری دانه چیا + زعفران +استویا + نعناع + چای + دارچین + زنجبیل} + ۱ مشت کوچک بادام درختی
شام
خوراک مرغ با ۲ عدد فیله مرغ و پیازچه + نصف لیوان شوید +نصف لیوان خیار شور خرد شده + نمک + پودر آویشن + ۱ قاشق غذاخوری روغن زیتون + ۱ قاشق غذاخوری سس مایونز + ۱ قاشق غذاخوری پنیر خامهای + ۱ قاشق غذاخوری سرکه سیب
روز هفت
صبحانه
۲ عدد تخم مرغ + یک خیار شور + ۱ لیوان الکترولیت
میان وعده
دمنوش غیر میوهای + ۲ عدد خیار
نهار
خوراک مرغ با یک ران کامل و ۱ قاشق غذاخوری خلال بادام + ۱ قاشق غذاخوری زرشک + ۱ قاشق غذاخوری سرکه سیب
میان وعده
{نصف قاشق غذاخوری دانه چیا + زعفران + استویا + نعناع + چای} + ۱ مشت کوچک بادام درختی
شام
قارچ شکم پر با ۷ عدد قارچ بزرگ + ۴ قاشق غذاخوری گوشت چرخ کرده + ۲ قاشق غذاخوری فلفل دلمه خرد شده + ۲ ورق پنیر گودا + ۳ قاشق غذاخوری کره
مکملهای رژیم کتوژنیک
از آنجایی که در رژیم کتوژنیک بعضی از گروههای غذایی حذف میشوند موجب کاهش ریز مغذها در بدن میشود از این رو شما باید با مشاوره پزشک از مکملهای مناسب استفاده کنید.
در ادامه نیز مفیدترین مکملها برای رژیم کتو را برای شما معرفی کردهایم.
مکمل MCT از ضروریترین مکملهای کتوژنیک
روغن MCT به تأمین انرژی و افزایش سطح کتونها کمک میکند. روغن نارگیل یکی از غنیترین منابع طبیعی چربیهای MCT است که حدود ۱۷ درصد از اسیدهای چرب موجود در آن از MCT تشکیل شدهاند.
منیزیم از ضروریترین مکملهای کتوژنیک
منیزیم یکی دیگر از مواد معدنی و الکترولیت ضروری برای بدن است که وظایف مهمی همچون سوخت و ساز مواد غذایی، انتقال سینگالهای عصبی، تعادل مایعات در بدن و حفظ سلامت استخوان و ماهیچهها را در بدن بر عهده دارد.
مکملهای منیزیم به شکلهای گوناگونی وجود دارد که متناسب با نیاز فرد تجویز میشود، از جمله این مکملها میتوان به منیزیم آسپارتات، سیترات، لاکتات، پلیسینات و کلرید اشاره نمود. مصرف منیزیم را با ۱۰۰ الی ۲۰۰ میلیگرم در روز آغاز کنید زیرا مصرف زیاد منیزیم موجب ایجاد اسهال در فرد میشود.
مکملهای امگا ۳ از ضروریترین مکملهای کتوژنیک
مکملهای امگا ۳ سرشار از اسیدهای چرب امگا ۳ هستند. این اسیدهای چرب در کاهش التهاب، کاهش خطر بیماری قلبی و جلوگیری از زوال ذهنی بسیار مؤثر هستند.
سؤالات متداول شما
آیا بوی بد دهان در دورهی رژیم کتوژنیک طبیعی است؟
بله از عوارض شایع این رژیم بوی بد دهان است. برای رفع بوی بد دهان آب زیاد بنوشید یا آدامسهای بدون قند استفاده کنید.
راه درمان مشکلات گوارشی در رژیم کتوژنیک چیست؟
اسهال و مشکلات گوارشی در رژیم کتوژنیک شایع است و معمولاً بعد از ۳ تا ۴ هفته برطرف میشود. بهتر است از سبزیجات پرفیبر و همچنین مکمل منیزیوم استفاده کنید. همچنین در صورت ادامه دار شدن مشکلات گوارشی به متخصص گوارش مراجعه فرمایید.
آیا رژیم کتوژنیک باعث کاهش حجم ماهیچه میشود؟
در هر رژیمی ممکن است حجم ماهیچهای از بین برود، اما مصرف زیاد پروتئین و سطح کتون بالا موجب از بین رفتن حداقلی حجم ماهیچهای نسبت به دیگر رژیمها میشود.
آیا طبیعی است که در طول رژیم کتوژنیک ادرار بوی میوه بدهد؟
بله در فرآیند کتوز (زمانی که بدن برای تأمین انرژی کربوهیدرات لازم را نداشته باشد، برای تولید انرژی چربیها را به کتون تبدیل میکند) طبیعی است و نیاز به بررسی نیست.
و در آخر
هدف تیم معرفی رژیم کتوژنیک بوده، امیدواریم که این مطالب برای شما مفید و کاربردی بوده باشد. همانطور که در بالا اشاره کردیم رژیم کتوژنیک میتواند برای افرادی که اضافهوزن یا دیابت دارند یا بهدنبال بهبود سلامت متابولیک خود هستند، بسیار مفید باشد.
از طرفی این رژیم برای ورزشکاران حرفهای یا کسانی که مایل به اضافهکردن مقدار زیادی عضله یا وزن هستند، خوب نیست. از اینکه تا انتها با ما همراه بودید متشکریم.