وسایل مورد نیاز برای عمل اسلیو چیست؟

وسایل مورد نیاز برای عمل اسلیو معده

عمل اسلیو معده یکی از شایع‌ترین و محبوب‌ترین روش‌های جراحی چاقی می‌باشد. در این عمل حجم بزرگی از معده را بر‌می‌دارند که این امر سبب می‌شود این افراد حجم کمی از غذا را مصرف کنند و یا به اصطلاح پرخوری نکنند، در نتیجه علاوه‌بر رسیدن به وزن ایده‌آل، به درمان کامل یا بهبود چشمگیر بیماری‌های مرتبط با چاقی نیز می‌رسند.

در این مقاله قصد داریم وسایل مورد نیاز عمل اسلیو را مورد بررسی قرار دهیم.

وسایل مورد نیاز عمل اسلیو چیست؟

این وسایل در واقع تجهیزاتی هستند که از سوراخ‌هایی که بر روی شکم ایجاد می‌شود، وارد حفره‌های شکمی شده تا عمل جراحی صورت گیرد.

سوزن ورس

سوزن ورس

برای شروع این عمل اول فضای مناسبی ایجاد می‌کنند جهت عبور تجهیزات عمل اسلیو معده و اجرای پروسه جراحی بر روی معده، بدون آسیب رساندن به احشای داخل کم است.

در این مرحله با کمک سوزن ورس گاز کربن دی اکسید را وارد شکم می‌کنند. این سوزن به حدی ظریف و منعطف است که به راحتی از پوست و لایه‌های آن عبور می‌کند و وارد فضای شکم می‌شود.

وقتی این سوزن وارد شکم می‌شود، در صورت برخورد با احشا ( به ویژه روده بزرگ یا اصطلاحاً کولون ) نباید آسیب چندانی وارد کند. از این رو با کمک سوزن ورس این کار را انجام می‌دهند.

سوزن ورس در عین تیز و ظریف بودن؛ دارای سری فنری است که با فشار اندک آسیبی وارد نمی‌کند

پورت ۱۰ و ماندرن آن

پورت ۱۰ و ماندرن آن

اولین پورتی که مورد استفاده قرار می‌گیرد پورت ۱۰ به همراه ماندرن آن (سوزن ضخیم) است که بالای ناف قرار می‌گیرد. این وسیله در جنس‌های فلزی و پلاستیکی در بازار موجود است.

این پورت ده میلیمتری است که به همراه سوزن ضخیم خود از یک برش یک سانتی‌متری عرضی به آرامی وارد شکم می‌شود. پس از تعبیه این پورت شلنگ، گاز از سوزن ورس به روی این پورت جا به جا می‌شود و زیر دید مستقیم لنز عبوری از این پورت، سوزن ورس خارج می‌گردد.

مطالعه بیشتر:  قرص نیچرفیت چند کیلو لاغر می‌کند؟

پورت‌های ۵ میلیمتری به همراه ماندرن

پورت های ۵ میلیمتری به همراه ماندرن

این پورت‌ها زیر دید مستقیم لنز و از برش‌های نیم سانتی وارد شکم می‌شوند و به همین دلیل احتمال آسیب به احشا هنگام ورود آن‌ها وجود دارد.

پورت‌های پنج حکم دست‌های جراح را دارند که محل عبور تجهیزاتی همچون گرسپر‌های قفل شو و ساده، اکارتور کبدی برای محافظت و بالا نگه داشتن کبد، می‌باشند.

از پیچ‌های این پورت‌ها برای تنظیم فشار گاز درون شکم نیز استفاده می‌شود.

پورت دوازده میلیمتری

پورت دوازده میلیمتری

پورت دوازده میلیمتری، بزرگ‌ترین پورت موجود در این عمل است که در سمت راست پورت ده تعبیه می‌شود که در جنس‌های فلزی و پلاستیکی موجود است.

از این پورت برای ایجاد محل عبور تجهیزات بزرگی همچون استپلر استفاده می‌شود و از محل ورود آن در پایان عمل هشتاد درصد معده نیز خارج می‌شود.

دیگر ابزاری که از این پورت عبور می‌کند شامل لیگاشور، قیچی، سوزن گیر و ساکشن- اریگیشن می‌باشد.

لنز سی درجه لاپاراسکوپی

لنز سی درجه لاپاراسکوپی

از لنز سی درجه برای رصد کردن داخل شکم در جراحی اسلیو مورد استفاده قرار می‌گیرد. با چپ یا راست کردن لنز آن، برای ویو دادن حین جراحی استفاده می‌شود. بر روی این لنز، دوربین و کابل نور سرد، سوار می‌شود.

اکارتور کبدی

اکارتور کبدی

از این وسیله برای بالا کشیدن کبد و برداشتن آن از روی معده جهت محافظت از کبد هنگام آزاد‌سازی و برش معده، استفاده می‌شود.

این وسیله قبل از ورود باید در حالت – پیج باز – قرار داده شود تا به راحتی از درون پورت پن زیر زایفویید وارد شکم شود و پس از ورود به داخل شکم، قسمت انتهایی این وسیله به کمک پیجی که در رأس آن قرار دارد سفت‌تر و جمع‌تر شده و به حالت مثلث درمی‌آید که به آرامی کبد را از معده جدا می‌کند و به پایه اکارتور کبدی متصل می‌شود.

پایه اکارتور کبدی

پایه اکارتور کبدی

این وسیله محل اتصال اکارتور کبدی به کنار تخت است که پس از فیکس کردن اکارتور به آن محکم به تخت فیکس می‌شود و این امکان را می‌دهد بدون دخالت دست اکارتور کبدی قادر به بالا نگه داشتن کبد باشد.

مطالعه بیشتر:  قرص لاغری قوی تضمینی در داروخانه

گرسپرها

این گرسپرها حکم دست‌های جراح را داشته و در دو نوع هستند:

گرسپر قفل شو  دست کمکی راست

گرسپرها

گرسپر قفل شو یا به اصطلاح دست راست جراح، در بین دو دسته خود دنده‌هایی دارد که با بستن آن‌ها قفل می‌شود.

از این وسیله برای نگه داشتن چربی شکمی ( اومنتوم ) در جای مناسب جهت ایجاد کشش برای آزاد‌سازی معده و برش آن، مورد استفاده قرار می‌گیرد.

از گرسپر قفل شو به طور منقطع استفاده می‌شود و توسط کمک جراح در موقعیت انتخابی جراح نگه داشته می‌شود و هر از گاهی محل آن جا به جا می‌شود.

گرسپر معمولی (دست چپ جراح)

گرسپر معمولی ( دست چپ جراح )

گرسپر معمولی یا به اصطلاح دست چپ جراح، مهمترین و کاربردی‌ترین گرسپری است که جراح از آن استفاده می‌کند.

از این وسیله در مراحل مختلف جراحی همچون آزادسازی معده، برش ۸۰ درصد معده و رودوزی معده استفاده می‌شود.

لیگاشور

لیگاشور

لیگاشور، کاربردی‌ترین وسیله جراحی اسلیو می‌باشد. از این وسیله برای جدا کردن معده از چربی اومنتوم و طحال، به کار گرفته می‌شود و نقش مؤثری در خونریزی‌های ساده دارد.

این وسیله به کمک تیغه‌ای که دارد، دو بافت را از هم جدا می‌کند و با جریان برق عبوری خود سر عروق را می‌سوزاند تا از خونریزی محل برش جلوگیری کند.

استپلر

استپلر

استپلر وسیله‌ای است که منگنه‌ها روی آن سوار شده و دارای یک تیغه متحرک است که با سوار کردن منگنه‌ها هم معده را می‌برد و هم دو طرف را در سه لایه منگنه می‌کند.

استپلر‌ها بر اساس نوع شرکت سازنده ( اشتورز، اشلون) و اندازه و نوع شرکت سازنده کارتریج‌ها دسته‌بندی می‌شوند و برخی دستی و برخی دیگر برقی هستند.

دسته استپلر

این ابزار دستگاهی است که به منگنه معده متصل می‌شود و پزشک با کمک آن جراحی را انجام می‌دهد.

کارتریج‌ها (منگنه ها)

کارتریج ها

منگنه‌ها بر اساس محل استفاده و قطر معده به رنگ‌ها و طول‌های مختلف تقسیم‌بندی می‌شوند. این منگنه‌ها یکبار مصرف هستند و بعد از هربار مصرف دور انداخته می‌شوند.

مطالعه بیشتر:  حداقل وزن برای عمل اسلیو معده چقدر است؟

سوزن گیر

سوزن گیر

سوزن‌گیر همانطور که از اسمش پیداست وسیله‌ای است که برای گرفتن سوزن و انجام رودوزی معده در داخل شکم است. این وسیله سوزن نخ PDS رو نگه می‌دارد و قفل می‌شود و به جراح این امکان رو می‌دهد به راحتی به دوخت و دوز معده بپردازد.

قیچی

قیچی-جراحی

این وسیله برای بریدن انتهای نخ PDS که برای رودوزی معده در انتهای عمل اسلیو استفاده شده، به کار گرفته می‌شود.

ساکشن

دستکاه-ساکشن

این وسیله برای شستشو خون آبه‌های داخل شکم و همچنین شستشو خط برش برای کنترل خونریزی، مورد استفاده قرار می‌گیرد.

به سر ساکشن دو لوله متصل می‌شود، که یکی ساکشن و دیگری اریگیشن است. ساکشن برای مکش محتویات داخل شکم ( از سوراخ بزرگ ) و اریگیشن ( از سوراخ‌های ریز ) برای ورود سرم شستشوی استریل به درون شکم مورد استفاده قرار می‌گیرد.

تروکارهای دوقلوی تیغ دار

تروکارهای دوقلوی تیغ دار

تروکار ابزاری است که تیغه‌هایی دو الماسه دارد که انتهای تیزی دارد و در پزشکی و جراحی مورد استفاده قرار می‌گیرد. یکی از موارد مهم استفاده تروکار‌ها، کاربرد آن‌ها برای جای‌گذاری پورت‌ها در اعمال جراحی لاپاراسکوپی است.

از این ابزار برای دستیابی به رگ‌های خونی و حفرات بدن استفاده می‌شود. روی این وسیله دکمه‌ی قرمزی قرار دارد که از آن برای مسلح نمودن و خارج کردن آن از حالت مسلح مورد استفاده قرار می‌گیرد، در نتیجه خطر زخمی شدن جراح و بیمار به صفر می‌رسد.

لازم است بدانید به علت دو پره‌ی پلاستیکی بر روی کانولای این وسیله امکان نشتی گاز وجود ندارد. در این وسیله یک شیر دریچه گاز وجود دارد که ورود و خروج گاز از شکم فرد بیمار را کنترل می‌کند از این رو هنگامی که این دریچه در حالت بسته باشد هیچ گازی از شکم فرد خارج نمی‌شود.

در صورت گرفتن مشاوره فرم زیر را پر کنید. همچنین می‌توانید از طریق شماره‌های زیر با ما در ارتباط باشید.

 

 

دکتر سید مرتضی موسوی نائینی

متخصص جراحی چاقی و متابولیک

مقالات مرتبط

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

/** * Use the following code in your theme template files to display breadcrumbs: */