یبوست بعد از عمل اسلیو معده را چطور درمان کنیم؟

یبوست بعد از عمل اسلیو

معمولاً افرادی که دچار اضافه وزن هستند و با ورزش و رژیم غذایی سالم نتوانستند به وزن دلخواه خود برسند، سراغ عمل جراحی اسلیو ‌می‌روند. یکی از پرتکرار‌ترین سؤال‌های افراد کاندید جراحی اسلیو این است که این عمل چه عوارضی را در بر دارد؟

باید در جواب بگوییم که هر جراحی دارای عوارضی می‌باشد که اسلیو معده از این قانون مستثنی نیست. یکی از عوارض عمل اسلیو معده یبوست می‌باشد که یکی از رایج‌ترین مشکلات گوارشی بعد از عمل اسلیو معده است که می‌تواند عوارض و مشکلات زیادی برای فرد به‌همراه بیاورد و در کیفیت زندگی فرد کاهش چشمگیری ایجاد کند.

در این مقاله قصد داریم تا یبوست بعد از عمل اسلیو معده را مورد بررسی قرار دهیم.

یبوست چیست؟

یبوست چیست؟

از دیدگاه پزشکی، زمانیکه مدفوع سفت باشد و به سختی و همراه با فشار و درد دفع شود و یا دفع مدفوع ناقص باشد، به این معناست که فرد دچار مشکل یبوست شده است.

زمانیکه حرکات روده‌ها کند می‌شوند، سلول‌های دیواره‌ی روده‌ها این فرصت را دارند که آب بیش‌تری از مواد غذایی در حال دفع، جذب کنند و در نتیجه این عمل، مدفوع به مرور زمان سفت و خشک می‌شود و در چنین حالتی حرکت آن در روده‌ها و دفع آن به شدت دردناک و آزاردهنده خواهد شد.

عوامل ایجاد یبوست بعد از عمل اسلیو معده

عوامل ایجاد یبوست

بیش‌ترین دلایل ایجاد یبوست به تغذیه نامناسب، عدم ورزش و تحرک کافی و جراحی لاغری اسلیو باز می‌گردد. مواردی که منجر به اختلال سیستم گوارشی می‌شود و حرکات روده‌ها را کاهش می‌دهد و موجب یبوست می‌شوند عبارتند از:

کمبود آب و مایعات

کمبود آب و مایعات

عدم مصرف کافی آب و مایعات موجب خشکی روده‌ها و در نتیجه موجب ایجاد یبوست می‌شود.

کاهش فعالیت‌های بدنی

کاهش فعالیت های بدنی

معمولاً بعد از انجام عمل، بیشتر بیماران به علت درد و ضعف و بی حالی بعد از عمل ترجیح می‌دهند که برروی تخت استراحت کنند. این عدم تحرک نیز باعث بروز یبوست می‌شود.

کاهش میزان مصرف مواد غذایی

کاهش میزان مصرف مواد غذایی

بعد از انجام عمل بیماران بخاطر درد ناشی از عمل و عدم تحرک، اشتهای چندانی نسبت به غذا‌ها ندارند و نمی‌توانند به اندازه کافی غذا میل کنند. بنابراین طبیعی است که وقتی غذایی وارد دستگاه گوارش نمی‌شود رود‌ها حرکتی نداشته باشند.

عوارض بعضی از داروها و مکمل‌های غذایی

عوارض بعضی از داروها و مکمل های غذایی

استفاده از داروی بیهوشی در حین عمل و استفاده از بعضی از دارو‌ها و مکمل‌ها همچون قرص‌های آهن و کلسیم و دارو‌های مدر و قرص‌های شل‌کننده عضلات و … می‌تواند تأثیر چشمگیری در ایجاد یبوست داشته باشند.

عدم مصرف فیبر به اندازه کافی

عدم مصرف فیبر به اندازه کافی

همانطور که می‌دانیم فیبر‌ها و سبزیجات دارای مقادیر زیادی آب و مواد معدنی ضروری هستند که عدم مصرف آن می‌تواند برای بدن مشکلاتی را از جمله خشکی روده‌ها بدنبال داشته باشد.

از دیگر دلایل می‌توان به

  • مصرف شیر و لبنیات
  • مصرف غذا‌های چرب و فست فود‌ها
  • عوارض ناشی از مصرف برخی دارو‌ها
  • بارداری
  • عمل لاغری اسلیو
  • سندروم روده‌ی تحریک‌پذیر (IBS) و …

علائم یبوست

علائم یبوست

علائم و نشانه‌های یبوست عمل جراحی، در افراد مختلف، ممکن است متفاوت باشد. به طور کلی علائم یبوست عبارتند از:

  • سفت شدن مدفوع و دفع آن با سختی
  • درد مقعد
  • دفع مدفوع به صورت ناقص انجام می‌شود.
  • کم اشتهایی در طول روز
  • احساس فشار و درد در شکم
  • حجم مدفوع کم شود.
  • گرفتگی و انقباض معده
  • احساس فشار زیاد زمان اجابت مزاج
  • تهوع
  • احساس درد و سوزش در معده
  • نفخ
  • تعداد دفعات دفع مدفوع کم شود و به ۳ بار در هفته برسد.
  • مسدود شدن مدفوع زمان اجابت مزاج.
مطالعه بیشتر:  درمان چاقی موضعی با 18 روش کاربردی و عملی

عوارض یبوست بعد از عمل اسلیو معده

عوارض یبوست بعد از عمل اسلیو معده

اگر این عارضه بعد از جراحی درمان نشود عوارضی را در پی دارد. این عوارض عبارتند از:

بواسیر

بواسیر

بواسیر به عارضه تورم یا التهاب رگ‌های روده یا مقعد در اثر یبوست شدید را گویند. بواسیر در داخل یا خارج از روده رخ خواهد داد. لازم به ذکر است که بواسیر داخلی ممکن است با خونریزی بعد از مدفوع همراه باشد. اما بواسیر خارجی سبب ایجاد درد و خارش می‌شود.

شکاف مقعدی

شکاف مقعدی

در اثر یبوست شدید، نوعی زخم در ناحیه مقعد به وجود می‌آید که به شکاف مقعدی معروف است. در اثر بروز این عارضه، خون روی مدفوع دیده می‌شود. فرد ممکن است درد و خارش زیادی را احساس کند.

پرولاپس رکتوم

پرولاپس رکتوم

یکی از عوارض یبوست، بیرون زدگی آخرین قسمت روده بزرگ (رکتوم) از دهانه مقعد می‌باشد. به گونه‌ای که با چشم دیده شود.

انقباض مدفوع

انقباض مدفوع

در صورتی که یبوست طولانی شود، فرد به انقباض مدفوع دچار می‌گردد. در این عارضه، مدفوع به قدری سفت شده است که با زور زدن نیز دفع نمی‌گردد. افراد در اثر انقباض مدفوع، دچار درد و گرفتگی شکم می‌شوند. درمان این مشکل بسیار سخت می‌باشد و باید برای رفع این موضوع آب زیاد بنوشید.

روش‌های جلوگیری از ابتلا به یبوست بعد از عمل اسلیو

روش‌های جلوگیری از ابتلا به یبوست بعد از عمل اسلیو

قطعاً با آشنا شدن با تعریف یبوست و دلایل ایجاد آن توانسته‌اید راه‌های پیشگیری از آن را حدس بزنید. در این بخش از مقاله با روش‌های جلوگیری از این عارضه آشنا می‌شوید.

افزایش میزان مصرف آب و مایعات

افزایش میزان مصرف آب و مایعات

برای جلوگیری از یبوست می‌توانید مصرف مایعات و آب را افزایش دهید. این امر موجب آسان شدن حرکت روده‌ها و ایجاد شادابی در بافت بدن و روده می‌شود. معمولا پزشکان به بیماران خود توصیه می‌کنند چند روز بعد از انجام عمل اسلیو معده، حداقل دو لیتر در روز، آب و مایعات بدون شکر بنوشند.

افزایش تحرک و ورزش

افزایش تحرک و ورزش

به طور کلی ورزش نقش بسزایی در درمان بیماری‌ها دارد. زمانی که زیاد می‌نشینید، منجر به سفت شدن مدفوع در روده بزرگ می‌شود.  هر تحرک و فعالیتی ورزشی که بتواند روده‌ها را به حرکت دراورد، می‌تواند از بروز یبوست بعد از عمل جلوگیری کند.

برای مثال پیاده روی منظم می‌تواند تغییراتی در شما ایجاد می‌کند و باعث شروع فرایند هضم بعد از غذا می‌شود. از این رو پیشنهاد می‌کنیم بیماران بعد از عمل، فقط به استراحت نپردازند و هر روز مدت زمان کوتاهی را به قدم زدن و تحرک اختصاص دهند.

مطالعه بیشتر:  درمان چاقی با 18 تکنیک عملی و ساده

تغییر در رژیم غذایی

تغییر در رژیم غذایی

مصرف زیاد غذا‌های نرم و سبک همچون جو دوسر، آب سیب طبیعی، سیب زمینی آب‌پز، غلات‌ها و … که دارای آب زیاد است می‌تواند به بهبود حرکت روده‌ها کمک کند، در نتیجه موجب درمان یبوست بعد از عمل اسلیو می‌شود.

شما می‌بایست بعد از مدتی غذا‌های فیبر دار را کم کم به رژیم غذایی خود اضافه کنید. زیرا مصرف بیش از حد فیبر باعث نفخ و ورم معده می‌شود.  بهتر است روز‌های نخست بعد از عمل، از مصرف غذا‌های نفخ‌دار مانند موز، پنیر، برنج، سیب زمینی سرخ شده و بادام زمینی خودداری کنید.

همچنین توصیه می‌شود محصولاتی که حاوی آرد تصفیه شده هستند مانند، نان سفید و ماکارونی را باید از رژیم غذایی خود حذف کنید؛ چرا که، می‌تواند منجر به یبوست بعد از اسلیو معده شود.

انتخاب داروهای مناسب بعد از عمل اسلیو معده

انتخاب داروهای مناسب بعد از عمل اسلیو معده

شما نباید بعد از عمل هر دارویی را سرخود مصرف کنید و فقط باید با تجویز دکتر دارو مصرف کنید. از جمله دارو‌هایی که بعد از جراحی اسلیو توصیه می‌شود، دارو‌هایی با ترکیبات کربنات کلسیم و نیترات کلسیم می‌باشد.

لازم به ذکر است که هضم کربنات کلسیم برای معده کار دشواری است و مصرف زیادش، احتمال ایجاد یبوست را افزایش می‌دهد و جایگزین مناسب کربنات کلسیم، نیترات کلسیم است. همچنین ویتامین و مکمل‌های تجویز شده از سوی پزشک را باید به موقع مصرف کنید. مصرف این موارد می‌تواند بر حرکات روده تأثیر بگذارد و از یبوست جلوگیری شود.

از مصرف کافئین پرهیز کنید

از مصرف کافئین پرهیز کنید

کافئین باعث خشکی روده و گرفتگی دستگاه گوارش می‌شود، از این رو نقش بسزایی در ایجاد یبوست دارد. بنابراین باید از مصرف مواد غذایی حاوی کافئین‌دار مانند قهوه، نسکافه، چای، نوشیدنی‌های انرژی‌زا و شکلات پرهیز کنید.

اصلاح عادات توالت

اصلاح عادات توالت

وقتی احساس کردید نیاز دارید به توالت بروید، رفتن را موکول به زمان دیگری نکنید. این کار احتمال بروز یبوست را افزایش می‌دهد و میزان آن را بیشتر می‌کند. هنگام اجابت مزاج، عجله نکنید و اجازه دهید تا روده شما به صورت کامل تخلیه گردد.

درمان یبوست بعد از عمل اسلیو

درمان یبوست بعد از عمل اسلیو

اگر عارضه یبوست با روش‌های بالا از بین نرفتند باید به پزشک مراجعه کنید. پزشک نیز برای درمان اقداماتی انجام می‌دهد. در ابتدا پزشک، ملین خوراکی را برای بیمار تجویز می‌کند تا مدفوع به حالت طبیعی بازگردد. ملین‌ها در دسته‌های زیر تقسیم‌بندی می‌گردند:

ملین حجیم شده

ملین حجیم شده

اولین ملینی که تجویز می‌شود، ملین حجیم شده است. این ملین سبب حفظ میزان مایعات در بدن می‌شوند. در این حالت، مدفوع از حالت خشکی خارج شده و دفع آن ساده‌تر می‌شود. لازم به ذکر است که به همراه ملین حجیم شده، ضروری است که آب زیادی بنوشید.

بعد از چند روز اثرات این ملین بروز پیدا خواهد کرد. گفتنی است که به هیچ وجه نباید قبل از خواب این دارو را مصرف کنید. از جمله دارو‌های ملین حجیم شده می‌توان به متیل سلولز و استرکولیا اشاره کرد.

مطالعه بیشتر:  لیست میوه‌های کم قند و کم کالری

ملین اسمزی

ملین اسمزی

در صورتی که ملین حجیم شده مؤثر واقع نشود، پزشک ملین اسمزی را تجویز می‌کند. ملین‌های اسمزی میزان مایعات در روده را افزایش می‌دهند. در این صورت محتویات درون روده، نرم و آبکی می‌شوند.

در نتیجه فرد دفع مدفوع راحت‌تری خواهد داشت. در زمان ملین‌های اسمزی نیز لازم است تا مقدار زیادی آب نوشیده شود.  اثرات این ملین نیز چند روز بعد از شروع دارو بروز پیدا خواهد کرد. از جمله ملین‌های اسمزی می‌توان به لاکتولوز و ماکروگل اشاره کرد.

ملین های تحریک کننده

ملین های تحریک کننده

در صورتی که با استفاده از دارو‌های قبلی مدفوع نرم شد اما همچنان دفع آن از روده با مشکل همراه بود، پزشک، ملین‌های تحریک‌کننده را تجویز می‌کند.

ملین‌های تحریک‌کننده وظیفه تحریک عضلانی را در روده به عهده دارند و به روده کمک می‌کنند تا مواد زائد را به صورت کلی به سمت مقعد هدایت کنند.

ملین‌های تحریک‌کننده ۶ تا ۱۲ ساعت بعد از مصرف، اثر خود را می‌گذارند. این دارو‌ها به صورت کوتاه مدت تجویز می‌شوند. از جمله ملین‌های تحریک‌کننده می‌توان به سنا، بیزاکودیل و سدیم سولفات اشاره کرد.

لازم به ذکر است که در صورتی که با مصرف دارو علائم یبوست کاهش نیافتند و دوره درمان نیز تمام شده بود، لازم است که به پزشک مراجعه کنید تا ملین‌های قوی‌تری برای شما تجویز نماید.

ممکن است پزشک برای اثرگذاری بیشتر دارو، توصیه کند که دوز آن را به تدریج افزایش دهید. یا چند ملین را با هم مصرف کنید.

مدت مصرف ملین‌ها برای بهبودی یبوست

مدت مصرف ملین ها برای بهبودی یبوست

مدت مصرف دارو‌های ملین برای درمان یبوست بستگی به میزان یبوست و علائم شما دارد. علاوه بر این، زمان تأثیرگذاری دارو‌های ملین در افراد متفاوت می‌باشد.

  • برخی افراد ممکن است بعد از چند روز از مصرف بهبود یابند و اینکه پزشک صلاح بداند تا برخی بیماران، چند هفته دارو‌ها را مصرف نمایند.
  • در برخی از موارد نیز پزشک توصیه می‌کند که بعد از برطرف شدن علائم یبوست، مصرف دارو‌ها را قطع کنند.
  • اگر علائم ادامه داشته باشند، بیمار باید تا زمان بهبودی، دارو‌ها را مصرف نماید.
  • حتی ممکن است پزشک برای جلوگیری از بروز مجدد یبوست توصیه کند که مصرف ملین‌ها را به تدریج کاهش دهید. یعنی به جای قطع ناگهانی دارو، باید هر بار، دوز دارو را کاهش دهید.

سخن آخر

هدف تیم، بررسی یبوست بعد از عمل اسلیو معده بوده، امیدواریم که این مطالب برای شما مفید بوده باشد. برای جلوگیری از عوارض جراحی مانند یبوست بعد از عمل اسلیو معده، داشتن رژیم غذایی مناسب، تحرک و پیاده‌روی بهترین راه حل‌های درمان هستند.

یبوست بعد از عمل اسلیو معده به مدت ۹۰ روز اول امری طبیعی است و در صورت رخ دادن آن جای هیچ گونه نگرانی نیست. اما اگر بیش از این مدت طولانی شود باید حتماً به پزشک مراجعه کنید.

در صورت گرفتن مشاوره فرم زیر را پر کنید. همچنین می‌توانید از طریق شماره‌های زیر با ما در ارتباط باشید.

 

دکتر سید مرتضی موسوی نائینی

متخصص جراحی چاقی و متابولیک

مقالات مرتبط

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

/** * Use the following code in your theme template files to display breadcrumbs: */